Жители на Скутаре погледнаха към небето и ахнаха! Днес около 18:00 часа жителите на

...
Жители на Скутаре погледнаха към небето и ахнаха! Днес около 18:00 часа жителите на
Коментари Харесай

Двойна дъга грейна над пловдивско село СНИМКИ

Жители на Скутаре погледнаха към небето и ахнаха! 

Днес около 18:00 часа жителите на Скутаре имаха удоволствеито да наблюдават природния феномен " двойна дъга ". В обществените мрежи се появи фотография на прелестната двойна дъга, която се е задържала единствено няколко минути в небето.

Двойната дъга се смята за знак на промяна и е знак за шанс в източните култури. Тя е естествен феномен, свързван с разнообразни вярвания и тълкувания през вековете.

Учените обаче имат своето пояснение и то е, че по-ярко постоянно се вижда първичната дъга, при която светлината минава през едно вътрешно отражение. При нея аленият цвят се намира най-отвън. Вторичната дъга е по-бледа и се появява, когато дъгата се отрази повторно в дъждовните капки. При нея редът на цветовете е противоположен – най-отвън е виолетовият, а най-отвътре – аленият.

Интересното още е, че сред двете дъги небето нормално е доста мрачно. Тази област се назовава " Полоса на Александър " – в чест на философа Александър Афродизийски, който nръв път разказва явлението.

Прекрасната фотография е на Александър Христов:



Село Скутаре се намира на 5 километра североизточно от град Пловдив. След него в същата посока са селата Рогош, Маноле, Манолско Конаре и други

Междувременно красива дъга се е появила и над стадион " Марица ", който се намира в пловдивския квартал " Захарна фабрика ":



Снимка: ПФК Марица 1921 Пловдив

От Детска градина " Дъга " в Пловдив също разгласиха фотоси на красивото естествено събитие:

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР